Liberty Partnership Program Question and Answer Summary as of July 20, 2009

Section 1: Page Limits/Formats/Standards

1) Q. Are the original Grant and 3 copies all to be bound? Should budget/budget
narrative also be bound?

A. Bound is preferred. Please do not use bulky items such as three ring binders or do not
submit loose documents. This includes both narratives and budgets.

2) Q. Does the binding of the grant need to be just a simple binder clip, or is a plastic-
loop type binding ok? (One that punches many holes)

A. Bound is preferred. Please do not use bulky items such as three ring binders or do not
submit loose documents. This includes both narratives and budgets.

3) Q. Is double space permitted between paragraphs in the narrative portion of the
Proposal?

A. Double spacing between paragraphs is permitted. However, you must limit the proposal
narrative to no more than 30 pages and use the following standards:

e A page is 8.5” x 117 (single sided) with one-inch margins (top, bottom, and
sides). Charts/tables are not required to adhere to this standard.

e Single space all text in the application narrative; double space between titles,
headings, footnotes, quotations, references, and captions, as well as all text in charts,
figures, and graphs.

e Use a 12-point Times New Roman font.

e All pages shall be numbered.

e  We may reject any application if:

You apply these standards and exceed the page limit; or
You apply other standards.

4) Q. The Page Limits and Standards for the LPP proposal note that one should
1 - SINGLE SPACE all text in the application narrative;
2 - DOUBLE SPACE between titles, heading, footnotes, quotations, references, and
captions as well as all text in charts, figures and graphs.
Does this mean all lines of text are double spaced in charts, figures,
and graphs?
OR
That you double space between lines in a single paragraph for charts, figures and
graphs?
A. Double spacing between paragraphs is permitted. However, you must limit the proposal
narrative to no more than 30 pages and use the following standards:
e A page is 8.5” x 11”7 (single sided) with one-inch margins (top, bottom, and
sides). Charts/tables are not required to adhere to this standard.
e Single space all text in the application narrative; double space between titles,
headings, footnotes, quotations, references, and captions, as well as all text in charts,
figures, and graphs.



e Use a 12-point Times New Roman font.

e All pages shall be numbered.

e We may reject any application if:
You apply these standards and exceed the page limit; or
You apply other standards.



Section 2: Personnel/Staff

1) Q. Can the academic coordinator be a person who has just graduated from college
with a degree other than in Education, but who has had a vast amount of experience
working with students, i.e., tutoring, teaching, etc. That person would only teach in the
presence of a certified person, and also be supervised by the Project Director who is a
certified teacher?

A. Faculty providing academic instruction must have NYS Teacher Certification in
their area of assignment or be college faculty teaching within their discipline.
Education majors pursuing NYS teacher certification may also provide instruction
within their discipline under the direct supervision of their faculty advisor and LPP
faculty.



Section 3: MOA

1) Q. What should we do if we are unable to obtain signatures on the MOA from the
various Superintendents who are currently taking vacation until August? (Use the
language we discussed.)

A. On page 51 Memorandum of Agreement and Affirmations Section A

The signature requirement to have signed MOAs and Letters of Support by the CEO of the

LPP site building principal, the school district superintendent, and presidents of the local

school boards, parent/teacher associations and representatives of local teachers union has

been waived. THIS IS NO LONGER A REQUIREMENT TO BE SUBMITTED WITH

THIS APPLICATION BY THE DUE DATE OF JULY 31ST. However, if you are

recommended to receive a Liberty Partnerships Grant you must provide the signed MOAs.

The MOAs must be on file at NYSED’s Program Office by September 14 two weeks after

the notification of awards prior to an executed contract.

Be sure to list the name of the schools, names, titles, and contact information of the
Principals, Superintendents, and Presidents of the local school boards you will be servicing,
in the appendices. The partner schools and school districts identified in your proposal must
be the same schools and school districts that you should work with at that time of an executed
contract. A portion of your expenses may not be allowed by the grant if the partner school
and school district varies from those listed in your proposal.

Please note: The Letters of Support requirement by July 31st is also waived for this grant.



Section 4: Budget

1) Q. I'm looking at the 2009-2010 LPP Total Funding Summary does the cost per
students include all columns or just the LPP column?
A. The cost per student only applies to LPP funds.

2) Q. I have a question on page 54 of the RFP, Section IV. I believe that there's a typo,
but I want to be sure. Do the two lines apply to the same person - one to print the name
and the other for the signature?

A. Yes. Please view link at: http://www.oms.nysed.gov/cafe/forms/Plform.pdf for updated
form.

3) Q. Please elaborate on the One Year Expenditure Plan "B",,,the chart.
A. Provide a chart with narrative support showing the projected cost of the LPP in the budget
categories of the FS-10 for 2009-2010.

4) Q. Page 29 #1...The expenditure plan...could this be related to the Syr expenditure
plan that we were told we didn't have to do?
...This is confusing because I don't see how it relates to a one year plan that isn't
described in the other required budget documents.
A. No. The Expenditure Plan is a document that you create that establishes that the
budget will comply with and support the requirements of the Grant Contract and the
design of the LPP. The plan should give evidence that the LPP is a true collaboration
which will serve the public interest through effective management of the LPP Grant
Contract. Reasonable costs will be determined by evidence provided by the applicant
and the average cost of items within a region.

5) Q. Page 22 of the RFP #5 reflected a Five-Year Expenditure Plan while page 29
Budget#1 reflected a One-Year Expenditure Plan.
A. You are only required to do a one year expenditure plan.


http://www.oms.nysed.gov/cafe/forms/PIform.pdf

Section 8: Requirements/Clarification/Miscellaneous

1) Q. In the past, the Affirmation of Institutional Commitment was included with the
other forms on the web-site. Is this an oversight?

A. The applicant provides the letter Affirmation of Institutional Commitment. On page 52
Section titled Affirmation of Institutional Commitment of the RFP, NYSED provides the
elements of what should be included.

2) Q. On page 1 of the RFP: "Type of Applicant" instruct us to check the applicable
boxes to donate the type of application and special population to be served. Where are
these boxes or form?

Please visit the LPP Home page for updated forms and information
http://www.highered.nysed.gov/kiap/PCPPU/Ipp/homel.htm

3) Q. We have a consortia of several colleges, school districts and several community
based programs (not for profits) working together on the LPP program. Our question
is related to eligible applicants. Can a not for profit community-based organization
serve as the lead agency in a consortia of degree granting higher education institutions,
school districts and other community based partners?

A. The lead applicant in any type of partnership has to be an institute of higher education
applying for this solicitation.

4) Q. Will you reissue the LPP Program Proposal Application Checklist to remove
No.5 - "Five Year Expenditure Plan".

A. Yes. Please visit the LPP Home page for updated forms and information
http://www.highered.nysed.gov/kiap/PCPPU/lpp/homel.htm



http://www.highered.nysed.gov/kiap/PCPPU/lpp/home1.htm
http://www.highered.nysed.gov/kiap/PCPPU/lpp/home1.htm

